søndag den 14. marts 2010

Læs en bog! Læs en bog! Læs en muh'fuckin bog! (del 7)

Endnu en søndag, men en lidt speciel en af slagsen. I dag har jeg pakket alle mine CD'er og vinyler ned i kælderen, 15 års samler mani, er blevet reduceret til 1 kvm tætpakket flyttekasser og en meget tom væg. Ikke en nem beslutning, men bestemt en nødvendig en. Så vil jeg glæde mig til at gense samlingen, den dag jeg flytter i hus/større lejlighed.

Nåh, men ud over det, så er det jo ikke fordi ovenstående nyhed har nogen som helst betydning for bloggen, så derfor er det sådan set blevet tid til ugens bog - bøger egentlig.

Jamel Shabazz
"Back In The Days" / "A Time Before Crack"


I denne omgang griber jeg (som i nok har bemærket) ikke fat i én, men to bøger. Det gør jeg dels fordi de er af samme "forfatter", men også fordi de på en måde passer sammen, og har en vis kronologi. Begge bøger er decideret billebøger, krydret med forord og essays fra diverse kontributører. Fotografen er Jamel Shabazz, en særdeles kendt herre inden for dokumentation af afro-amerikansk kultur, fra midt halvfjerdserne til i dag. Ud over at mange af hans billeder er blevet brugt i dokumentationen af den sprudlende hip hop scene i 80'ernes New York, er han også én af de få fotografer som formår at fange sjælen og nerven som står foran linsen, hvad enten han knipser en flok officerer i b-boy stance, eller et bandemedlem der repper sine farver.

Begge bøger er super flotte, og deler en del ligheder, begge er i tyk dejlig hardcover og begge har meget tykke og lækre sider. Alle billederne er i absolut fantastisk kvalitet og man kan virkelig mærke at de er nøje udvalgte, for at give et korrekt tidsbillede. Lighederne ophører dog idet man dels skal have afdækket den enkelte bogs præmis, samt den enkelte bogs skrevne indhold.

"Back In The Days" udkom i 2001, det er Jamel Shabazz's første egen udgivelse, og ud over et rimelig langt forord af Fred Brathwaite (aka. Fab 5 Freddy) er der blot ét yderligere et siders essay, som mest af alt læses som en hyldest af/til Jamel Shabazz. Derudover er der selvfølgelig nogle afsluttende ord fra manden selv. Alle billederne i denne bog er taget mellem 1980 og 1989, og bogen fungerer hovedsageligt som et nostalgisk tilbageblik på hip hop kulturens spæde begyndelse.

"A Time Before Crack" udkom i 2005, det er Jamel Shabazz's tredje egen udgivelse, men den anden centreret omkring hip hop kulturen (selv om den ikke bliver præsenteret som dette). Denne bog indeholder en del flere essays, og har da også et noget mere dystert formål, nemlig at dokumenterer ungdommen og gadelivet i New York pre-crack, deraf titlen "A Time Before Crack". Med denne viden bliver billederne langt mere livsbekræftende, og tillagt den viden som bogen giver omkring crack-epidemien i midt/slut firserne, bliver billederne blot endnu stærkere. Desværre er det ikke alle essaysene (er det sådan man staver det?) som er lige gode, da en del af dem, som det var tilfældet i "Back In The Day", fremstår som hyldester til/af Jamel Shabazz, hvilket ikke rigtig passer ind i bogens budskab. Alle billederne i denne bog er taget mellem 1975 og 1984, hvorefter crack blev introduceret til New Yorks gader i 1985.

Generelt er bøgernes skrevne dele, deres største hæmsko, da det i for høj grad ikke lever op til billedernes sindsyge høje standard. Det er egentlig lidt ærgerligt, i og med man faktisk har lyst til at læse hvad der står, når nu man har valgt at skrive noget i en billedbog. Generelt synes jeg overhovedet ikke der skulle have stået andet end forord (for at fastlægge præmissen for billederne), samt de obligatoriske afsluttende kommentarer. Derudover synes jeg det er helt vildt ærgerligt at begge bøger er i forskellige dimensioner, selvom forskellen er rimelig lille, ryger en del af æstetikken når de står i en bogreol ved siden af hinanden, og den ene står halvanden centimeter højere end den anden. Det bliver yderligere forstærket, af at man alligevel har bibeholdt alle de designmæssige elementer begge bøger i mellem, så det ligner de er en del af en serie. Selvom det er flueknepperi, betyder det noget for helhedsindtrykket for begge bøger samlet.

Uanset hvad er det to fantastiske bøger, hvad enten man er fan af fotografier fyldt med livsglæde og sjæl, eller man blot ønsker et indblik i Hop Hoppen dengang den var under rivende udvikling og alt var tilladt. Bøgerne gør sig fantastisk på et sofabord, og man vil stensikkert vende tilbage for at se/vise sit yndlings billede. Jeg kan ikke andet end anbefale dem, men vil dog pointere at de generel er ekstremt dyre i at købe i Danmark, hvor jeg har set dem helt op til 499 kr. stykket. Det er fuldstændig forrykt, da de kan købes på Amazon UK, helt ned til under 100 kr. Generelt er der en fuldstændig sindsyg prispolitik, på den her slags bøger i Danmark, som jeg helt sikkert vil vende tilbage til en anden god gang.

Da jeg stadig er igang med at uploade, for at afslutte det sidste "Onsdags bio" indlæg, så benytter jeg muligheden for at fremhæve nogle g(l)emte perler, som jeg tidligere har skrevet om her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar