torsdag den 18. januar 2007

I am... Klassikeren som aldrig rigtig blev til

Nas - I am... (bootleg)

Hvad kan jeg skrive om Nas som ikke allerede er blevet skrevet? Ikke særlig meget så det vil jeg ikke prøve på, jeg vil heller ikke skjule at jeg er Nas fan med stort F, eller måske nærmere Stan med sort S. Jeg er en af dem som synes at "NaStradamus" er ok (måske endda god), jeg ville aldrig kalde "The Firm" et flop og i mine øjne var "Stillmatic" ikke et comeback, for han var aldrig helt væk.

Men hvorfor er det så at jeg altid har lidt dårlig smag i munden hver gang "I am..." kommer på banen? Hvorfor blev "I am.." aldrig mere end blot god?


I 1998 havde Nas meget at bevise, manden som skulle bære New Yorks krone blev nedsablet af de samme mennesker som engang tilbad ham. Kritikken af "It Was Written" og det som de fleste kalder "The Firm Flop" havde taget hårdt på troværdigheden og han havde noget at bevise. Nas var på en mission, han ville slette ethvert spor af Escobar og gen-erobre titlen som New Yorks profet. Planen var en dobbelt cd med titlen "I am... The Autobiography", en cd som skulle indeholde numre om legendens liv fra fødsel til nutiden.

En promotion fejl og panik fra pladeselskabets (Columbia Records) side, var årsag til at mange fans blev skuffet da "I am..." endelig ramte hylderne. Hvad vi fik var ikke 2 men 1 cd og væk var 8 af de sange som gjorde at "I am..." så tidligt blev erklæret en klassiker.

En promo cd til radio stationerne blev leaket på nettet, pladeselskabet og Nas frygtede at dette ville gå ud over pladesalget, derfor blev numrene skrottet og erstattet af andre.

Nedenfor er tracklisten til promotion cd'en som blev sendt ud til radio stationerne, ved blot at kigge på titlerne er det nemt at se pladen var opbygget som en selvbiografi.

1. Fetus Belly Button Window ***
2. Small World *
3. Money is My Bitch *
4. Project Window **
5. Poppa Was a Player ***
6. Dr. Knockboots Do's and Don'ts *
7. Day Dreamin, Stay Scheamin ****
8. Sometimes I Wonder ****
9. Hardest Thing is to Stay Alive ****
10. Drunk by Myself ***
11. Wanna Play? ****
12. Blaze a 50 ***
13. We Will Survive *

* I Am...
** Nastradamus
*** The Lost Tapes
**** Aldrig officielt udgivet


Jeg har uploadet de 8 numre som aldrig dukkede op på den officielle "I am..." udgivelse. Selv om de fleste Nas fans har de her numre, enten fra B sider eller "The Lost Tapes" så har jeg valgt at samle dem da jeg virkelig synes man er gået glip af nogle af hans bedste numre, især: Poppa Was A Player (som faktisk er produceret af Kanye West), Drunk by Myself, Sometimes I Wonder (Feat. Nature).

"Sometimes I wonder/Will a nigga go under because of his hunger/This game is risky/If a nigga slips six feet/Will these niggaz really miss me/Dead partners too soon/All these niggaz flipping on me/Cause I won't give no loot to them/Sometimes I wonder/Sometimes I..."

Tryk her for at hente: Nas - I am... (bootleg)

2 kommentarer:

 1. Yo, skal det forstås sådan, at du mener, at den oprindelige "I am" havde styrken til at blive en klassiker?
  For selv om 'Poppa..', 'Fetus...' og 'Sometimes...' bestemt havde pyntet, så mangler da til gengæld de stærkeste tracks fra version 2.0?

  Med en kombi-playlist a la nedenstående, kunne vi måske begynde at snakke classic (10 tracks, som Illmatic :-)

  Fetus (Belly Button Window) ***
  Small World *
  Poppa Was a Player ***
  Money is My Bitch *
  Favor for a Favor *
  NY state of Mind 2 *
  Nas is Like *
  Drunk By Myself***
  Sometimes I Wonder ****
  We Will Survive *

  Aiiight, bare 5c, cool blog, keep it up!!

  SvarSlet
 2. Både ja og nej, da I am... oprindeligt skulle have været en dobbelt cd, kan jeg ikke udtale mig om den endelige opsætning af numrene, promotion cd'en som blev udsendt var kun et udpluk af den endelige plade og kan derfor ikke være en indikation af den endelige trackliste. Det som jeg har mest imod "I am..." er at det skulle have været et koncept album, som desvære ikke blev til noget da alle de "vigtigste" numre ikke blev inkluderet og det synes jeg er pisse ærgeligt, generelt synes jeg Nas har en tendens til at fravælge numre som hans fans ellers elsker.
  Håber det giver lidt mening hvad jeg mener...

  Peace
  tba

  SvarSlet